Hurmaavat ranskalaiset pikkukaupungit – osa 1: Colmar

on

Kesäkuisella Espanjaan suuntautuneella automatkallamme vietimme muutamia päiviä myös Ranskassa. Yritimme välttää suuria kaupunkeja, koska niissä sompailu vie turhan paljon aikaa ja hermoja, ja minusta pienet kaupungit ovat muutenkin viehättävämpiä ja helpommin omaksuttavampia. Elämän rytmi on leppoisan rauhallinen, ja voisin helposti solahtaa mukaan pikkukaupungin arkeen patonki kainalossa.

Ensimmäinen pysähdyksemme Ranskan puolella oli satukirjakaupunki Colmar. Colmar sijaitsee lähellä Saksan rajaa Alsacen kuuluisalla viinialueella, ja se on tunnettu upeasti säilyneestä vanhastakaupungistaan ja keskiaikaisista ristikkotaloistaan.

Vanhankaupungin sydämessä sijaitsee Pikku Venetsiana tunnettu alue (La Petite Venise). Nimestä huolimatta ei kuitenkaan kannata odottaa erityisen venetsialaista fiilistä, vaan kukkaistutusten ja söpöjen talojen reunustamat kanavat ovat kuin suoraan Grimmin saduista tai Kaunotar ja hirviö -elokuvasta. Kuuleman mukaan tämä Disneyn animaatio olikin ottanut mallia juuri Colmarista. Melkein odotin, että kadunkulmassa vastaan tulee Belle laulaen sydämensä kyllyydestä.

Flammkuchen – tarte flambée

Alsacen rikkaasta ruokakulttuurista saimme maistiaisen lounaalla, jolla pääsimme maistamaan kuuluisaa flammkuchenia eli ranskaksi tarte flambéeta. Kyseessä on pizzaa muistuttava piiras, jonka pohja on ohut ja rapea, ja joka perinteisesti täytetään ranskankermalla, pekonilla ja sipulilla. Flammkuchenia näytti olevan tarjolla lähes jokaisessa vanhankaupungin ravintolassa, ja listalla oli useita eri vaihtoehtoja suolaisesta makeaan. Tällä kertaa päädyin mieheni kanssa sellaiseen versioon, jossa oli pekonia, sipulia ja sieniä, ja nuorison versiossa taisi olla vuohenjuustoa. Molemmat olivat erittäin herkullisia! Harmi, ettei vatsassa ollut tilaa enää jälkiruokapiiraalle.

Tällä kertaa vierailumme Alsacessa jäi aikataulusyistä melko lyhyeksi, koska matka oli pitkä eikä aikaa ole koskaan riittävästi. Paljon olisi kuitenkin vielä ollut nähtävää ja koettavaa, joten seuraavaa matkaa ajatellen täytyy perehtyä alueen tarjontaan tarkemmin. Luulen, että ensi kesänä reittimme kulkee taas Alsacen kautta.

2 Comments Lisää omasi

  1. tuula sanoo:

    Upeita taloja!

    Liked by 1 henkilö

  2. Riikkaliisa Vickholm sanoo:

    Voi miten satumaiselta siellä näyttää! Ja tuo piiras… Vesi tulee kielelle pelkästä kuvasta.

    Liked by 1 henkilö

Jätä kommentti