Focaccia 2.0

on

Italialainen focaccia on jo vuosia ollut meidän perheen suosikkileipä, ja olen leiponut sitä ohjeella, jonka olen julkaissut täälläkin. Mieheni, innokas ruokahifistelijä ja uusien ohjeiden metsästäjä, etsii jatkuvasti netistä uusia ideoita kotikeittiöön. Hiljattain hän löysi sieltä uudenlaisen tavan tehdä focacciaa, ja olen nyt testaillut ohjetta pari kertaa. Täytyy myöntää, että tämä uusi ohje tulee meillä korvaamaan tuon vanhan, sillä näin kuohkean ilmavaa focacciaa en ole ennen tehnyt. Aikaa tähän täytyy varata reilusti enemmän pitkän nostatuksen takia, mutta varsinainen työ sujuu helposti ja nopeasti turhia vaivaamatta.

Kuten edellisessäkin focacciassa, tähänkin voi käyttää monenlaisia täytteitä, kuten kirsikkatomaatteja, oliiveja, yrttejä, juustoa – mitä nyt milloinkin tekee mieli. Itse laitoin tällä kertaa tuoretta rosmariinia, kokonaisia oliiveja sekä murusteltua fetaa. Koska leivästä tulee melko paksu, sen voi leikata halki ja täyttää esimerkiksi mozzarellalla, salamilla ja rucolalla – mutta ilman täytteitäkin leipä maistuu taivaallisen hyvältä esimerkiksi oliiviöljyllä sipaistuna.

Alkuperäisessä ohjeessa neuvotaan käyttämään 00-vehnäjauhoja, joissa on vähintään 12 % proteiinia. En nyt sattunut löytämään kaupasta tuollaisia jauhoja, joten käytin ihan tavallisia puolikarkeita vehnäjauhoja. Tutkin jauhoasiaa vielä netistä, ja löysin sieltä tiedon, jonka mukaan 00-vehnäjauhot ovat aivan tavallista vehnää ja yleensä ne voi hyvin korvata kotimaisilla puolikarkeilla vehnäjauhoilla. Ehkä kokeilen myöhemmin myös noita 00-jauhoja, mutta hyvin nuo tavallisetkin jauhot näyttivät tässä toimivan.

Kuohkean ilmava focaccia

  • 5 dl lämmintä vettä
  • 2 tl suolaa
  • 1 rkl extra virgin -oliiviöljyä
  • 7 g (1 pussi) kuivahiivaa
  • 10 dl vehnäjauhoja
  • 3 rkl oliiviöljyä vuokaan + loraus taikinan pintaan
  • oliiveja, tuoretta rosmariinia, fetaa (tai muita täytteitä)
  • sormisuolaa
  • leivän sisälle esimerkiksi mozzarellaa, salamia ja rucolaa
  1. Sekoita suuressa kulhossa vesi, suola, öljy ja hiiva. Sekoittele joukkoon jauhot, peitä kulho lautasella ja jätä taikina huoneenlämpöön kohoamaan puoleksi tunniksi.
  2. Ota pieneen kulhoon vettä ja kastele kätesi. Tartu taikinan reunasta märällä kädellä ja nosta se kohti kulhon vastakkaista reunaa. Kastele taas kätesi. Käännä kulhoa neljäsosa kierrosta, tartu taas taikinan reunasta ja vedä se kohti toista reunaa. Toista tämä yhteensä neljä tai viisi kertaa. Peitä kulho ja anna taikinan taas kohota puoli tuntia.
  3. Toista taikinan taittelut ja kohotukset yhteensä neljä tai viisi kertaa, anna taikinan sitten olla peitettynä jääkaapissa yön yli.
  4. Taittele ja kohota taikina vielä kerran. Levitä noin 20 x 30 cm:n kokoisen uunivuoan pohjalle noin 3 rkl öljyä ja painele taikina varovasti vuokaan ilmakuplia rikkomatta. Valuta taikinan päälle vielä tilkka öljyä, peitä taikina hyvin ja anna sen kohota lämpimässä paikassa tunnin verran.
  5. Valuta taikinan pintaan vielä vähän öljyä ja painele siihen sormilla kuoppia joka puolelle. Tämän jälkeen vielä hytkyttele taikinaa sormilla painaen.
  6. Painele haluamasi täytteet taikinan päälle ja ripottele pinnalle sormisuolaa.
  7. Paista leipää 225-asteisessa uunissa noin 25 minuuttia. Käytä kiertoilmaa, jos uunissa on se mahdollisuus.
  8. Anna leivän jäähtyä hetken ja nosta se sitten vuoasta ritilän päälle jäähtymään.
  9. Leikkaa leipä paloiksi, halkaise palat ja laita väliin haluamasi täytteet, tai nauti leipä sellaisenaan.

Jätä kommentti