Lapsuuden kotiviili

on

Tein sulle kotiviilin mansikoista vain

Kirsikoista, omenoista rakkaus rinnassain…

Yksi ihanimpia lapsuusmuistojani on kesäpäivät mummulassa Satakunnassa. Nukuin vanhempieni kanssa pihalla teltassa, ja aikaisin aamulla huutelin mummua hakemaan minut mukaan, kun tämä oli vaarin kanssa lähdössä viemään lehmiä laitumelle. Äiti ja isä jäivät telttaan tuhisemaan, ja minä pääsin mummun sylissä aamuiselle metsäretkelle.

Parasta herkkua kesällä oli mummun tekemä kotiviili. Mummu teki viiliä suoraan pieniin kulhoihin keittiön kaappiin, ja sieltä sai käydä valitsemassa oman kulhon aamupalalle. Viilin pinnassa oli ihana keltainen kermakerros, ja sen päälle ripoteltiin runsaalla kädellä sokeria ja kanelia.

Muistelin mummun viiliä äskettäin siskoni kanssa, ja sisko kertoi tehneensä viiliä joskus itsekin. En ollut edes ajatellut, että viiliä voisi tehdä muustakin kuin vastalypsetystä maidosta, ja oletin, että se on monimutkainen prosessi. Ohje on kuitenkin suorastaan nerokkaan yksinkertainen. Tarvitaan vain purkillinen ”punaista” maitoa eli täysmaitoa sekä viilipurkki. Rasvaton maito toimii ilmeisesti myös. Ja viilillä tässä tarkoitetaan nimenomaan tavallista viiliä, ei kermaviiliä. Kokeilin tehdä ensimmäisen satsin kermaviilillä, mutta ei onnistunut! 

Martoilta löytyy paljon hyviä ja perinteisiä ohjeita, niin myös viilin valmistukseen. Ohjeessa neuvotaan jakamaan viili annoskulhoihin, ihan niin kuin mummukin teki. Tilanpuutteen vuoksi tein kuitenkin viilin yhteen isoon kulhoon, saahan sitä sieltäkin kauhottua lautaselle. Pinnalle vielä perinteiset sokerit ja kanelit sekä muutama marja pakkasesta, ja ihanan kesäinen aamupala on valmis nautittavaksi keskellä talveakin.

Kotiviili

4 – 6 annosta

 • 2 dl viiliä
 • 1 l täysmaitoa
 1. Sekoita viili maidon joukkoon ja jaa seos pienempiin kulhoihin (tai jätä se yhteen suureen kulhoon).
 2. Peitä kulho(t) liinalla ja jätä huoneenlämpöön vähintään 12 tunniksi, mielellään 1 – 1,5 vuorokaudeksi.
 3. Siirrä valmis viili jääkaappiin.
 4. Tarjoa esimerkiksi kanelin ja sokerin ja/tai marjojen kanssa.
 5. Jätä 2 dl viiliä siemeneksi seuraavaa kertaa varten. 

Valmis viili säilyy jääkaapissa viikon.

Advertisement

2 Comments Lisää omasi

 1. tuula sanoo:

  Tätä lukiessa muistin, että olen pienenä tyttönä syönyt itse tehtyä viiliä Anna-tädin luona Sauvossa, jossa vietin pienenä kesälomia.

  Liked by 1 henkilö

  1. tindemi sanoo:

   Ihana lapsuusmuisto sinullakin!

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s