Patatas bravas ja New Orleansin katkaravut

on

Patatas bravas, ”urheat perunat”, on tuttu herkku Espanjan matkoilta. Olemme valmistaneet niitä kotonakin aina vähän eri tavalla ja kokeilleet, mikä valmistustapa antaa parhaan lopputuloksen. Tällä kertaa friteerasimme keitetyt perunat kahteen kertaan, ja perunoista tuli mukavan rapsakoita. 

New Orleansin katkarapuja kokeilimme ensimmäistä kertaa isänpäivän iltana. Katkaravuissa maistuivat mukavasti kreolikeittiön mausteiset aromit. Rapujen kastike on tosi herkullista, ja ruoka toimisi mainiosti myös riisin kanssa, mutta isän toiveesta pöydässä oli tällä kertaa siis patatas bravas. 

Lisukkeina isänpäivän aterialla meillä oli lisäksi parmesaanilla gratinoituja vihersimpukoita ja vuohenjuustocrostineja. Ne kypsyivät näppärästi uunissa sillä välin kun valmistimme hellalla perunoita ja rapuja. 

Patatas bravas

 • Kiinteitä perunoita, 2 – 3 kpl/ruokailija
 • Öljyä paistamiseen
 • Suolaa, pippuria ja paprikajauhetta
 • Tarjolle majoneesia ja mausteista tomaattikastiketta
 1. Keitä perunoita kuorineen noin 20 minuuttia, kaada vesi pois ja anna perunoiden jäähtyä. 
 2. Kuori perunat ja leikkaa ne kuutioiksi. 
 3. Kuumenna öljy padassa tai suuressa kattilassa noin 160 asteeseen. 
 4. Friteeraa perunakuutiot useassa erässä ja levitä ne talouspaperille valumaan. 
 5. Friteeraa perunat vielä toiseen kertaan juuri ennen ruokailua, niin ne pysyvät rapeina. Anna niiden kuivahtaa hetken talouspaperin päällä ennen tarjoilua. Mausta perunat suolalla, pippurilla ja paprikajauheella. Tarjoa lisäksi majoneesia ja mausteista tomaattikastiketta.

New Orleansin katkaravut

 • Kuorellisia raakoja jättikatkarapuja suolet poistettuina, 5 – 10 kpl/ruokailija (ateriakokonaisuudesta riippuen)
 • Oliiviöljyä
 • Mustapippuria, savupaprikajauhetta, cayennepippuria
 • Voita
 • 4 dl kanalientä
 • 1 sitruuna
 • 2 rkl Worcestershire-kastiketta 
 • 1 rkl chilikastiketta
 • 1 valkosipulin kynsi
 • Tuoretta rosmariinia
 1. Kuori katkaravut, ota kuoret talteen.
 2. Laita katkaravut kulhoon ja valuta niiden päälle hiukan oliiviöljyä. Mausta ravut mustapippurilla, savupaprikajauheella ja cayennepippurilla. Peitä kulho kelmulla ja laita se jääkaappiin maustumaan vähintään tunniksi. 
 3. Laita katkarapujen kuoret korkeareunaiselle paistinpannulle, lisää nokare voita ja kuumenna keskilämmöllä muutaman minuutin ajan, kunnes kuoret muuttuvat punertaviksi. 
 4. Lisää kanaliemi ja anna seoksen muhia puolisen tuntia miedolla lämmöllä. Kaada seos siivilän läpi kulhoon, lisää joukkoon yhden sitruunan mehu,  2 rkl Worcestershire-kastiketta ja 1 rkl chilikastiketta. 
 5. Paista katkarapuja kuumalla, kuivalla pannulla noin minuutin ajan kummaltakin puolelta, kunnes ne ovat kauniin ruskeita.
 6. Lisää pannulle muutama nokare voita, hienonnettu valkosipulin kynsi ja tuoretta, hienonnettua rosmariinia. Sekoittele muutaman minuutin ajan, niin että seos karamellisoituu, mutta varo polttamasta valkosipulia. 
 7. Lisää pannulle rapuliemi ja sekoittele hetken. Ota sitten ravut pois pannulta, etteivät ne kypsy liikaa. Anna kastikkeen saostua hetken aikaa, niin että sitä on noin puolet alkuperäisestä määrästä, lisää sitten ravut takaisin pannulle ja kuumenna ne nopeasti.  

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s