Juustoinen kasvislasagne

on

Rakastan lasagnea, ja olen aina ollut sitä mieltä, että kunnon lasagnessa on lihaa, kanaa tai kalaa. Yleensä teen lasagnen broilerin jauhelihasta, lohesta tai luomulampaan jauhelihasta. Lampaanlihaa ostamme Tolvilan kartanon lammastilalta, joka on yksi suosikkilähiruokapaikoistani. (Suunnitelmissa on tehdä Tolvilasta oma juttunsa vähän keväämmällä.)

Tällä kertaa perheen pyynnöstä (tai lähestulkoon vaatimuksesta) tein lasagnesta kasvisversion. Seikkailin hetken taas netissä ja etsiskelin ideoita. Tässä kasviskastikkeen pohjana on paprika-munakoisotahna (Balkanilta kotoisin oleva ajvar, löytyy ainakin Lidlin valikoimista) sekä valmis tomaattikastike. Kasviksia on reilusti, kuten myös juustoa. Juustoraasteena käytin emmentalraastetta, mutta parmesaaniraaste sopisi tähän varmasti myös tosi hyvin. Ja kuten lukijoille on varmasti jo tähän mennessä tullut selväksi, rakastan juustoa, joten lasagnessa on myös reilusti mozzarellaa ja vuohenjuustoa.

Entä miltä kasvislasagne nyt sitten maistui, jäinkö kaipaamaan lihaa? Todellakaan en, lasagnesta tuli ihanan mehevää ja maukasta, ja perhekin oli oikein tyytyväinen saadessaan kasvisruokaa. Ja mikä parasta, kolmen hengen perheessä ruokaa riittää hyvin myös seuraavalle päivälle, ja voin huomenna keskittyä vaikka espanjan opiskeluun kokkaamisen sijaan.

Juustoinen kasvislasagne

Kasviskastike

 • 1 iso sipuli
 • 1 pieni munakoiso
 • 1 keskikokoinen kesäkurpitsa
 • 1 paprika 
 • 5 – 6 herkkusientä
 • Öljyä paistamiseen
 • 350 g paprika-munakoisotahnaa (ajvar)
 • 400 g valmista tomaattikastiketta
 • Yrttejä maun mukaan, esim. basilikaa ja oreganoa
 • Suolaa ja pippuria

Juustokastike

 • 50 g margariinia
 • 3/4 dl vehnäjauhoja
 • 7 dl maitoa
 • 2 dl juustoraastetta 
 • Suolaa, sitruunapippuria

Lisäksi

 • Lasagnelevyjä
 • 1 mozzarellapallo
 • 1 tanko vuohenjuustoa 
 • 2 dl juustoraastetta
 • Pinnalle tuoreita yrttejä
 1. Leikkaa puolet kesäkurpitsasta ja viipaloi se ohuelti. Laita viipaleet sivuun. Kuutioi kasvikset ja sienet. Kuullota sipuli öljyssä, lisää muut kasvikset ja sienet ja paista niitä noin 10 minuuttia. Mausta seos suolalla, pippurilla ja yrteillä ja lisää paprika-munakoisotahna sekä tomaattikastike. Sekoita tasaiseksi.
 2. Sulata toisessa kattilassa margariini, lisää jauhot ja sekoittele, niin että seos sakenee. Lisää maito vähän kerrallaan koko ajan vatkaten. Mausta kastike suolalla ja sitruunapippurilla ja sekoita joukkoon juustoraaste.
 3. Viipaloi mozzarella ja vuohenjuusto.
 4. Kokoa ruoka: levitä korkeareunaisen uunivuoan pohjalle kerros kasviskastiketta, sitten kerros lasagnelevyjä, taas kerros kasviskastiketta ja sen päälle juustokastiketta sekä juustoviipaleita. Jatka kerroksia, niin että päällimmäiseksi jää kerros juustokastiketta. Levitä sen päälle kesäkurpitsaviipaleet, vuohenjuustoviipaleita sekä juustoraastetta.
 5. Paista ruokaa 225-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia. Jos pinta alkaa tummua liikaa, peitä vuoka foliolla paistamisen loppuvaiheessa. Ripottele kypsän lasagnen pinnalle tuoreita yrttejä.

One Comment Lisää omasi

 1. Tuula sanoo:

  Juusto maistuu hyvältä minunkin suussani.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s