Lomareissulla Baltiassa, osa 2: Satulinnoja Latviassa

on

Cēsis 

Tartosta matkamme jatkui Latviaan. Ajelimme vehreiden, kumpuilevien niittyjen halki ensin keskiaikaiseen pikkukaupunkiin nimeltään Cēsis (lausutaan tseesis). Kaupunki on kuin suoraan satukirjasta, en olisi ihmetellyt vaikka mukulakivikujaa pitkin vastaan olisi astellut itse Prinsessa Ruusunen. Kaupungin hienoin nähtävyys on 1200-luvulta peräisin oleva linna ja sen kaunis puutarha. 

Ihania vanhoja puutaloja
Lisää ihania vanhoja puutaloja
Kirkontorni kurottaa kohti sinitaivasta
Jyhkeä keskiaikainen linna
Keskiaikaisesta kaupungista löytyi myös hyvä sushiravintola

Sigulda

Jatkoimme matkaa Gaujan luonnonpuiston alueella sijaitsevaan historialliseen Siguldan kaupunkiin, jonne jäimme yöksi. Sigulda on tunnettu kolmesta linnastaan, 1800-luvulla rakennetusta Siguldan uudesta linnasta (jota parhaillaan restauroidaan), Siguldan vanhan linnan raunioista 1200-luvulta, ja samoin 1200-luvulta olevasta Turaidan linnasta, joka on näistä kuuluisin. 

Latvian liput liehuvat komeasti Gauja-joen ylittävällä sillalla

Siguldan vanha linna

Siguldan vanhan linnan raunioilla seikkailimme ilta-auringon hehkussa. Rauniot olivat suosittu paikka jo 1800-luvulla romantiikan kulta-aikana, ja pystyin hyvin kuvittelemaan miten krinoliinihameiset neidot käyskentelivät raunioiden katveessa kavaljeeriensa käsipuolessa. Ruusuntuoksuinen puisto olisikin ihana ympäristö romanttiselle piknikille. 

Romanttiset linnanrauniot
Huumaavaa ruusuntuoksua ilta-auringossa
Nautiskelimme paikallista limonadia linnan puistossa

Turaidan linna ja ulkomuseo

Turaidan museoreservaatti on Latvian suosituin museo. Se on 44 hehtaarin kokoinen ja sisältää 39 historiallista rakennusta. Näistä suurin on punaisena kohoava Turaidan linna, jonka siluetti näkyy kauas. Linna on restauroitu lähelle entistä asuaan, joidenkin mielestä jopa ylirestauroitu. Minusta oli kuitenkin hienoa, että linnan tornit ja muurit olivat selkeästi näkyvillä ja alueesta sai hyvän käsityksen. Linnan sisätiloissa oli näytillä historiallista esineistöä eri aihepiireistä.

Turaidan linna
Tämä voisi olla vaikka Tähkäpään torni

Linnan ympärillä on kaunis puisto, jossa voi käydä tutustumassa kartanon vanhoihin talousrakennuksiin, sekä 26 kuvanveistäjä Indulis Rankan patsasta, jotka käsittelevät latvialaisiin kansanlauluihin liittyviä aiheita. 

Avara patsaspuisto

Turaidan ruusu

Jo lapsena minua kiehtoi tarina Turaidan ruususta. Tarina perustuu tositapahtumiin, ja linnan puistossa on Turaidan ruusun muistomerkki. 

Ruotsin sotajoukot valtasivat Turaidan linnan vuonna 1601 ja surmasivat suuren joukon ihmisiä. Ruumiiden joukosta löytyi pieni orpo tyttövauva, jolle annettiin nimeksi Maija löytökuukauden mukaan. Maijasta kasvoi kaunis neito, ja häntä kutsuttiin Turaidan ruusuksi.

Maija rakastui Siguldan linnassa asuvaan puutarhuriin. Maijaan iski silmänsä myös eräs puolalainen sotilas, joka houkutteli Maijan viekkaudella läheiseen Gutmannin luolaan (jossa pääsee nykyäänkin vierailemaan). Kun Maijalle selvisi, että häntä oli petetty, tyttö uskotteli sotilaalle, että hänen kaulassaan olevassa punaisessa huivissa oli miekaniskuilta suojaavia taikavoimia. Maija usutti miehen kokeilemaan miekkaansa häneen, jolloin tyttö kaatui kuolleena maahan. Maija valitsi mieluummin kuoleman kuin häväistyksen. 

Sotilas pelästyi tekoaan ja hirttäytyi. Maijan sulhanen löysi rakkaansa luolasta surmattuna, mutta joutuikin itse syytettyjen penkille. Onneksi totuus paljastui ja sulhanen vapautui syytteistä. Maija haudattiin Turaidan kirkonmäelle, jonne hänelle pystytettiin myöhemmin muistomerkki. 

Herkkiä ruusuja Turaidan ruusun muistomerkillä

Tarzan-puisto

Siguldassa sijaitsee myös Baltian suurin seikkailupuisto Tarzans. Se tarjoaa huikeita seikkailuja niin pienille kuin suuremmillekin seikkailijoille. Kävimme täällä jo vuosia sitten, kun tyttäremme oli päiväkoti-ikäinen. Siihen aikaan Suomessa ei vielä seikkailupuistoja juuri ollut, ja paikka oli meistä aivan ihmeellinen. Kiva paikka se oli edelleenkin, ja meidän hurjapäät kävivät laskemassa mäkeä kelkkaradalla. Kiinnostavalta näytti myös Crazy Roller, hurjannäköinen isopyöräinen vempele, jolla lasketaan mäkeä alas. Jäimme kuitenkin keräämään vielä rohkeutta, ehkä ensi kerralla sitten…

Monenmoista vekotinta Tarzan-puistossa
Crazy Roller

Seuraavassa osassa seikkailemme vielä Riiassa ja Pärnussa.

Advertisement

7 Comments Lisää omasi

 1. Tuula sanoo:

  Ihania linnoja ja taruja!

  Tykkää

 2. kr62176 sanoo:

  Hyviä vinkkejä meillekin tässä, Siguldaan menossa mekin, ainakin se Gaujan köysirata vois olla kokemisen arvoinen, toki toi linnakin olisi kiva nähdä, ehkä vielä mielummin menisin katsomaan sitä Rundãlen linnaa/kartanoa. Eipä neljässä päivässä ihmeitä ehdi, varmaan viihdyttäs ihan hyvin jo pelkästään Jurmalassakin 😊

  Liked by 1 henkilö

  1. tindemi sanoo:

   Gaujan köysirata on kiva, hyvät maisemat sieltä. Siellä toisella puolella on hieno vanha kartano. Rundalen palatsi ja puutarha ovat upeat, oltiin siellä ruusujen kukinnan aikaan joskus kun tytär oli pieni.

   Tykkää

 3. kr62176 sanoo:

  No kiva kuulla, vasta alustavia matkasuunnitelmia tehty, vastahan täs kotiuduttiin ed. reissultakin 🙈 laittelen sulle täs viestiä viä tänään messengerissä ☺️

  Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s