Tikusta asiaa eli pintxoja pöytään

on

Palattuamme kotiin Baskimaasta halusimme vielä fiilistellä San Sébastianin ja Bilbaon tunnelmissa, ja vietimme perheen kesken pintxoillan. Pintxoja valmistettaessa vain mielikuvitus on rajana, pääasia että raaka-aineet ovat laadukkaita ja oman maun mukaisia. Yleensä pintxot pujotetaan pieneen tikkuun, josta ruoka on saanut nimensäkin, mutta sekään ei ole mitenkään pakollista. 

Bilbaon pintxoja

Ensimmäisenä pöytään valmistui todennäköisesti tunnetuin pintxo, Gilda. Siinä tikkuun on keihästetty pieniä, mietoja pepperoneja, vihreitä oliiveja ja anjovisfileitä. Yhdistelmä saattaa kuulostaa hurjalta, mutta minulle tämä kirpeänsuolainen herkku kyllä uppoaa. Nimensä kyseinen pintxo on kuulemma saanut Rita Hayworthin tähdittämästä Gilda-elokuvasta. Baskimaassa Gildoja näkyi jokaisessa pintxobaarissa.

Sähäkkä Gilda

Loput pintxot kokosimme ihan vain fiilispohjalta tuoreiden patonkiviipaleiden päälle. Yhdistimme esimerkiksi manchegojuustoa ja chorizomakkaraa, kylmäsavulohta ja vastapaistettuja tiikerirapuja, espanjalaisia L’Escalan sardelleja, sipulia ja majoneesia, sekä paistettua vuohenjuustoa ja ilmakuivattua tomaattia. Lisäksi friteerasimme pieniä paprikoita, jotka maustoimme sormisuolalla. Lisää vinkkejä löytää helposti netistä.

Pintxoillan antimia

Ruokajuomana nautimme baskilaista rapsakan kuivaa siideriä.

Baskimaan siideriä

Myös cava sopii pintxojen kanssa hyvin. Meidän suosikkimme on kaikkein kuivin versio, brut nature.

Meidän lempparicava

One Comment Lisää omasi

  1. Riikkis sanoo:

    Upeita matkoja teillä! Kiitos mukavista ruokavinkeistä – niiden siivin voi itsekin kuvitella pääsevänsä reissuun…

    Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s