Kesäparatiisi Costa Bravalla

on

Rakas kesäparatiisini, pieni ja unelias Rabósin kylä sijaitsee Kataloniassa Costa Bravalla lähellä Ranskan rajaa. Kylässä ei ole menoa eikä meininkiä, ei uimarantoja, ei vilkasta yöelämää eikä kauppoja pientä, harvakseltaan auki olevaa kyläkauppaa lukuun ottamatta. Kylässä on sen sijaan viehättävää menneen ajan charmia, vanhoja kivitaloja, ryöppyäviä kukkaistutuksia, jyrkkiä, kiemurtelevia kujia ja herttaisia mummoja ja pappoja. 

Rabos, Espanja
Rabós

Rabósissa sijaitsee myös Annan ja Vladimirin isännöimä Mas Casalsin tila, joka käsittää kaksi vuokrattavaa taloa. 

Mas Casalsin pienempi talo

Olemme jo kolmena peräkkäisenä kesänä viettäneet lomaa Mas Casalsin pienemmässä talossa, joten se alkaa tuntua jo toiselta kodilta. Parasta talossa ovat oma rauha ja iso uima-allas, jossa vietämme suurimman osan ajasta, vesipetojen sukua kun olemme. Tila sijaitsee luonnonpuiston alueella, joten siellä on myös mukava tutkia luontoa ja seurailla erilaisia eläimiä, kuten sisiliskoja, kilpikonnia ja kaikenlaisia superpörriäisiä. Ensimmäisenä kesänä tyttäreni pääsi myös isäntäperheen tyttärien mukana ratsastamaan aasilla ympäri Rabósin kylää.

Tilan oliivilehto

Roses

Läheisestä Rosesin kaupungista löytyvät sitten kaikki lomalaisen tarvitsemat huvitukset: hieno rantakatu hiekkarantoineen ja kahviloineen, vesipuisto sekä kävelykatuja, joilla on ihania kauppoja ja hyviä ravintoloita.

Roses
Rosesin rantakatu

Gran Jonquera

Jos haluaa päästä oikein kunnolla shoppailun makuun, kannattaa suunnata Ranskan rajalla sijaitsevaan La Jonqueran kylään, jossa on valtava ostoskeskus Gran Jonquera. Paikka on pullollaan ranskalaisia turisteja, mutta kyynärpäätaktiikalla liikkeistä voi tehdä hyviä ja edullisia löytöjä. Kannattaakin lähteä matkaan tyhjän matkalaukun kanssa, koska Jonquerasta voi hankkia koko lomapuvuston kerralla. Ruoka ja viini ovat myös hyvän hintaisia.

Jaume Serra, Cava
Ei paha hinta lempparikuohuviinillä

Ihanat rannat

Costa Brava on tunnettu kauniista rannoistaan, turkoosista vedestään, kallioisista poukamistaan ja kullanhohtoisista hiekkarannoistaan. Cap de Creusin niemeltä ja majakasta näköalat ovat huikaisevat.

Cap de Creus

Pienen automatkan päässä Rabósista on monia hienoja rantoja, joilla ei tarvitse makailla kuin sillit suolassa. Grifeun ranta taitaa olla näistä lähin.

Platja Grifeu, Llança

Cadaques

Katalonian kaunein kylä lienee Cadaques. Mutkittelevan vuoristotien päässä sijaitsevassa kalastajakylässä yhdistyvät pienet, valkoisiksi kalkitut talot, sinisenä kimmeltelevä meri ja täydellinen valo, johon aikanaan myös Salvador Dalí ihastui. 

Cadaques

Dalín kotimuseo sijaitsee kivenheiton päässä Cadaquesista Port Lligatissa. Pysähdyimme sinne ihailemaan maisemia ja viettämään hääpäivää sangrialasillisen äärellä.

Sangria
Hääpäivän sangria
Dalin kotimuseo
Dalín kotimuseo, Port Lligat

Figueres

Jos Dalín omintakeinen taide kiinnostaa enemmän, kannattaa poiketa Figureresissa. Siellä on Dalí Theatre-Museum, jossa vietimme mielenkiintoisen aamupäivän.

Dali Theatre-Museo
Dalí Theatre-Museum
Dalín vaikuttavaa taidetta 

Figueresin kaupunki on muutenkin mukava tutustumiskohde. Se on sopivan pieni ja tunnelmaltaan leppoisa kaupunki, jossa on hyvät ja edulliset ostosmahdollisuudet ja viihtyisiä ravintoloita.

Dalín taidetta on nähtävillä ympäri kaupunkia Figueresissa

Girona

Mielenkiintoinen kaupunki on myös Girona, joka on tunnin matkan päässä Rabósista. Kiertelimme muutaman tunnin Gironan vanhassakaupungissa ja ihailimme Oñar-joen rannalla kohoavia vanhoja pastellinvärisiä taloja.

Gironan tunnetuin maisema

Gironassa olisi ollut paljon muutakin mielenkiintoista nähtävää, kuten arabialainen kylpylä ja juutalainen kaupunginosa. Kaikkea ei kuitenkaan ehdi nähdä yhden päivän aikana, joten jätimme jotain seuraavaankin kertaan.

L´Escala

Koska olemme aina kiinnostuneita kokeilemaan paikallisia herkkuja, teimme yhtenä päivänä retken L’Éscalaan, joka on tunnettu sardelleistaan (espanjaksi anchoas, katalaaniksi anxoves).  Kyseessä ei siis ole meikäläinen anjovis, vaikka nimestä voisi niin päätellä. Suomalainen anjovis tehdään kilohailista, joka taas on eri kala.

Sardelleja kauniissa rasiassa

Tilasimme siis L’Escalan rantaravintolassa annoksen sardelleja, espanjalaisia friteerattuja perunoita eli patatas bravas, sekä jotain paikallista juustoa. Ilmeisesti espanjantaitoni kaipaa kuitenkin vielä hiukan kohennusta, sillä pöytään kannettiin sardellilautanen sekä kaksi erilaista peruna-annosta, joista toisessa oli mukana juustokastike. Maku kaikissa oli joka tapauksessa erinomainen, vaikka juusto olikin tällä kertaa kastikkeen muodossa. Ja nälkä lähti tuplaperunoilla!

Patatas Bravas
Tuplaperunat juustokastikkeella
L’Escalan sardelleja perinteisen tomaattileivän kera (pa amb tomàquet)

Carcassonne

Ensimmäisellä Costa Bravan matkallamme mieheni täytti tasavuosia. Halusin tehdä juhlasta ikimuistoisen, joten ajoimme kahden tunnin matkan päähän Ranskan Carcassonneen. Olimme jo vuosia sitten työmatkalla ajaneet ohi Carcassonnesta, mutta silloin meillä ei ollut aikaa pysähtyä, ja se jäi harmittamaan. 

Carcassonne sijaitsee Aude-joen rannalla

Carcassonnen keskiaikainen linnoitus, Cité, on yksi Etelä-Ranskan suosituimmista nähtävyyksistä. Linnoituksen ympärillä kohoavat korkeat suojamuurit, ja muurien sisäpuolella on 1100-luvulta peräisin oleva kreivien linna.

Carcassone
Hulppea paikka juhlia synttäreitä 

Vietimme Carcassonnessa monta tuntia. Kiertelimme kujilla ihmisvilinässä ja nautiskelimme synttärilounasta pitkän kaavan mukaan.

Carcassonnen vilinää puiden varjossa
Synttärilounaaksi gratinoituja vihersimpukoita

Perpignan

Rabósista seuraava suurempi kaupunki Ranskan puolella on Perpignan. Se valikoitui päiväretkikohteeksi lähinnä sen vuoksi, että siellä on Kusmin teemyymälä. Kusmi on lempiteetäni, ja olen ostanut sitä aiemmin lähinnä lentokentiltä. Kusmin myymälässä oli kuitenkin laajempi valikoima, ja sieltä lähti kotiin useampikin teepurkki.

Kusmin teevalikoimaa

Kävimme Perpignanissa tutustumassa kauniiseen katedraaliin ja söimme lounasta puistossa kanavan varrella.

Perpignanin keskustan kanava

Collioure

Ajoimme Perpignanista takaisin Espanjan puolelle kaunista rantatietä pitkin. Tien varrella on useita pieniä kaupunkeja, joista viehättävin oli ehdottomasti Collioure.

Kuvankaunis Collioure

Collioure oli 1900-luvun alussa taiteilijoiden kokoontumispaikka, ja mm. Henri Matisse ja Pablo Picasso ovat hakeneet inspiraatiota Colliouren linnasta ja keskiaikaisista kaduista.

Pikku putiikeissa myydään turistirihkaman lisäksi myös paikallisia herkkuja, kuten ranskalaista nugaata.

Nugaata jokaiseen makuun

Besalú

Rabósin lähikaupungeista täytyy vielä mainita Besalú, joka on yksi Katalonian parhaiten säilyneitä keskiaikaisia kaupunkeja. Kaupunki on minusta yhtä kiinnostava ja kuvauksellinen kuin Carcassonne, mutta siellä saa vaellella pitkin kujia kaikessa rauhassa ja nauttia keskiaikaisesta tunnelmasta ilman tungeksivia väkijoukkoja.

Besalún tunnetuin nähtävyys lienee Pont Vell, 1100-luvulta peräisin oleva silta, jota pitkin kuljetaan kaupunkiin. Muita kiinnostavia kohteita ovat mm. juutalainen kortteli ja Sant Peren luostari.

Besalu
Besalú

3 Comments Lisää omasi

  1. Päivitysilmoitus: Makujen matkassa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s