Sinisimpukoita ja nousevaa matkakuumetta

on

Minulla oli viime viikolla juhlan paikka, sain nimittäin koronarokotteen. En saanut rokotteesta tavallisimpia yleisoireita, kuten kuumetta tai särkyä, mutta erikoinen sivuoire ilmaantui melkein heti, kun olin käynyt piikillä: sain matkakuumeen, joka aiheutti kuplivaa innostusta ja toiveikkuutta tulevista matkoista. Jospa vihdoinkin pääsemme taas suunnittelemaan uusia seikkailuita lähelle ja vähän kauemmaskin.

Matkakuumeen hoitoon auttaa myös ruokamatkaohjelmien katsominen televisiosta. Yleltä tuli äskettäin hurmaava Ruokamatka Ranskaan, jossa TV-kokki Rick Stein seikkailee upeissa maisemissa ja tutustuu perinteisiin ranskalaisiin ruokalajeihin. Bongasimme ohjelmasta ihanan sinisimpukkareseptin (Mussels with poulette sauce), josta tuli kertaheitolla koko perheen uusi suosikki. Valmistuksessa käytetään perinteistä kuivaa siideriä, kuten normandialaista tai bretagnelaista siideriä, joka antaa kastikkeelle mukavan hedelmäisen maun. Minulle uusi juttu oli kastikkeeseen lisättävä pekoni, joka nosti ruokalajin ihan uusiin ulottuvuuksiin.

Alkuperäisessä ohjeessa simpukoita on kaksi kiloa. Puolitin ohjeen, koska meidän kolmihenkiselle perheelle riittää kilo simpukoita. Kilosta riittää kyllä useammallekin ruokailijalle, varsinkin jos pöydässä on muita lisukkeita.

Mieheni valmisti simpukoita viimeksi äitienpäivän kunniaksi. Pöydässä oli tietysti myös tuoretta patonkia sekä belgialaiseen tapaan ranskalaisia perunoita majoneesin kera. Ja toki myös loput siitä ihanasta siideripullosta, joka avattiin ruoanvalmistusta varten. Simpukoiden maukas kastike meni tälläkin kertaa viimeiseen pisaraan, loput voi syödä keiton tapaan patongin kera.

Sinisimpukat pekonikastikkeessa

 • 20 g voita
 • 75 g pekonia paloiteltuna
 • 1 sipuli (tai 2 salottisipulia) hienonnettuna
 • 1 timjamin oksa
 • 1 dl kuivaa siideriä (esim. normandialaista)
 • 1 dl kanalientä
 • 1 kg tuoreita sinisimpukoita
 • 100 g ranskankermaa
 • 1 keltuainen
 • tilkka sitruunamehua
 • persiljaa hienonnettuna
 • suolaa ja mustapippuria
 1. Harjaa simpukat puhtaiksi juuresharjalla juoksevan veden alla. Vedä simpukoiden parrat pois veitsen terää ja peukaloa käyttäen. Heitä pois rikkinäiset simpukat sekä sellaiset, joiden kuori ei sulkeudu, kun napautat niitä pöydän kulmaan.
 2. Sulata voi suurella pannulla. Lisää pekoni ja ruskista sitä hieman, lisää sitten sipuli ja kuullota se. 
 3. Lisää timjamin oksa ja siideri ja anna nesteen kiehua hiukan kokoon.
 4. Lisää kanaliemi ja kuumenna se kiehuvaksi.
 5. Lisää pannulle simpukat, peitä pannu kannella tai suurella lautasella ja kypsennä 4 – 5 minuuttia muutaman kerran ravistaen.
 6. Nosta simpukat reikäkauhalla kulhoon kannen alle. Heitä pois kiinni olevat simpukat.
 7. Sekoita erillisessä kulhossa ranskankerma, keltuainen ja kauhallinen keitinlientä. Lisää seos pannulle samalla sekoittaen. Varo, ettei kastike kuumene kiehuvaksi, sillä silloin se saattaa juoksettua. Mausta kastike maun mukaan suolalla ja pippurilla sekä tilkalla sitruunamehua. Ripottele joukkoon puolet persiljasta.
 8. Lisää pannulle simpukat ja sekoittele ne kastikkeen joukkoon. Koristele persiljalla.
Toissa kesänä seikkailimme Bretagnessa – saa nähdä minne tie vie seuraavaksi

One Comment Lisää omasi

 1. tuula sanoo:

  Ihana Ranska.

  Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s