Kesäinen yrttipesto puutarhan antimista

on

Kesäkuu on vaihtunut heinäkuuksi ja puutarha kukoistaa. Mies kantaa kasvihuoneesta tomaatteja ja kurkkuja kilokaupalla, ensimmäiset uudet perunat ovat jo päässeet ruokapöytään, ja yrttimaa on tulvillaan huumaavasti tuoksuvia yrttejä. Ihanaa, kun voi rakentaa päivän ateriat oman maan antimista. 

Kokeilin tänään tehdä pestoa omista yrteistä. Tarkoituksena oli tehdä lipstikkapestoa, sillä olen yrittänyt keksiä käyttökohteita parin metrin korkuiselle lipstikkapuskalle. Lipstikan lehtiä keräillessä mukaan tarttui kuitenkin kasa muitakin yrttejä: persiljaa, sitruunatimjamia, basilikaa sekä rucolaa. Yleensähän pesto tehdään pelkästä basilikasta, mutta mikään ei estä käyttämästä niitä yrttejä, joita kulloinkin on saatavilla. 

Pestoon kuuluu olennaisena osana myös pinjansiemenet. Viime kauppareissulla en kuitenkaan löytänyt niitä, joten korvasin ne nyt auringonkukansiemenillä, jotka ovat myös huomattavasti edullisempia. Hyvin toimivat nekin pestossa. 

Maistelimme tuoretta pestoa yrttileivän päällä perheen kanssa aurinkoisella terassilla. Näytti maistuvan muillekin kuin minulle. Loppusatsi syödään illalla spagetin kanssa. Kovin pitkiä aikoja en ehkä säilyttäisi tuorepestoa jääkaapissa, mutta tuskin se sinne jäisikään vanhenemaan, sen verran hyvää siitä tuli. 

Yrttipesto

 • Noin 4 dl erilaisia yrttejä
 • 2 pientä valkosipulin kynttä kuorittuna
 • 1 dl pinjan- tai auringonkukansiemeniä
 • 2 dl parmesaania raastettuna
 • 1 rkl sitruunamehua
 • Noin 2 dl oliiviöljyä 
 • Suolaa ja mustapippuria maun mukaan
 1. Paahda siemeniä kuivalla pannulla hetken koko ajan sekoittaen. Varo polttamasta siemeniä. 
 2. Hienonna tehosekoittimessa yrtit, valkosipulin kynnet, siemenet, parmesaani ja sitruunamehu. 
 3. Sekoita joukkoon sen verran öljyä, että saat sopivan notkean seoksen. 
 4. Mausta pesto suolalla ja pippurilla maun mukaan. Säilytä pesto jääkaapissa. 

2 Comments Lisää omasi

 1. tuula sanoo:

  Hyvältä näyttää.

  Liked by 1 henkilö

 2. tuula sanoo:

  Herkullista.

  Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s